Így füstöld a tömjén gyantát helyesen

Így füstöld a tömjén gyantát helyesen

Az összes füstölő közül a tömjén az egyik legrégebb óta ismert és kedvelt illatanyag Európában és a Közel-Keleten egyaránt. Ami Indiában a szantál az Európában és Ázsia nyugati felén a tömjén.

Téged is elönt a béke és nyugalom, ahogy megérzed a tömjénfüst illatát?

Sokan füstölőpálcika formájában használják manapság, mert ez a legegyszerűbb, ám érdemes tudnod, hogy ez inkább keveréknek minősül. Az eredeti tömjént apróra morzsolt, száradt gyanta formájában veheted meg, viszont ennek az elégetése kissé trükkös.

Így égesd a tömjéngyantát az ősi és bevett eljárás szerint

A gyanta a tömjén legtisztább és legtermészetesebb formája. Nem csak a tömjéné, hiszen több különféle füstölőként használt illatanyagot (például a mirhát) is gyantaként gyűjtik be a szüretelés során.

Viszont ha a kezedbe veszed a tömjén gyantáját, észreveheted, hogy nem csak kemény és nehezen morzsálódik, de nem is nagyon lehet önmagában meggyújtani, pontosabban nyílt láng hatására a legkevésbé sem úgy viselkedik, ahogy a füstölőpálcikáknál megszokhattad.

Első lépésként szükséged lesz pár dologra

A következőkben azt mutatjuk meg, hogyan használd a tömjén gyantát füstölésre. Szerezz be:

 • tömjéngyantát,
 • öngyulladós szénkorongot,
 • fogót és kanalat,
 • homokot, kerámiaedényt vagy tömjénfüstölőt,
 • vastag kerámialapot, vagy más alátétet,
 • gyufát (hosszúszálú).

Azért javaslunk homokot, mert a szénkorong izzani fog, és szükséged lesz valamire, amire biztonsággal ráteheted. Ez vagy egy, a tömjénfüstöléshez készített kis tárolóedény, vagy akár homok is lehet.

A gyufát is azért tanácsoljuk öngyújtó helyett, mert egy-egy szénkorong begyújtása néha hosszabb időt vesz igénybe, és az öngyújtók hajlamosak felforrósodni.

A hozzávalók mindegyikét beszerezheted a Főnix Központ webboltjából!

Így füstöld a tömjéned lépésről lépésre

 1. Ha nem tömjénégető edényt használnál, akkor töltsd fel a kerámiaedényt homokkal legalább félig, hogy elnyelje a hőt, majd állítsd hőszigetelő felületre, például egy cserépdarabra.
 2. Persze, ha a füstölő edény láncon lóg, akkor szükségtelen az alátét, viszont úgy lógasd fel, hogy véletlenül se érhessen semmihez hozzá.
 3. Fogóval tartsd meg a széntablettát, és gyújtsd meg a korongok mellé kapott utasításokat követve, majd helyezd a forró szenet a homokágyra, vagy a tömjénégető belsejébe.
 4. Hagyd a szenet 5-15 perc alatt teljesen felizzani, amelyet a korong tetején kialakuló vékony hamu réteg jelez.
 5. Fém kanállal tegyél egy nagyon kis mennyiségű tömjéngyantát a forró szén tetejére. A tömjénfüst pillanatok alatt meg fog jelenni, ahogy a gyanta átforrósodik az izzó szénkorongon.
 6. Ismételd a tömjéngyanta adagolását tetszés szerint, amíg a szén teljesen hamuvá nem izzik.
 7. Amikor végeztél, hagyd a szenet teljesen kihűlni, mielőtt kidobnád. A biztonság kedvéért vízzel is átitathatod előtte.

Habár úgy véljük, felnőttek számára felesleges a figyelmeztetés, mégis le kell írnunk, hogy az öngyulladós széntablettát olyan anyaggal itatják át, ami az égést segíti, ezért ha egyszer meggyújtottad, ne tedd le sehova, ahol tüzet okozhat.

Arra mindenképpen készülj fel, hogy elképesztően sok és tömény füstöt ereszt a tömjéngyanta, ezért első alkalommal tényleg csak egy keveset tegyél a szénkorongra, és a mennyiséget akkor növeld, ha már kitapasztaltad, mennyire füstöl.

 

Az értékes tömjén >>

Shopping Cart