„Az idő mindent megold” – az idő mindent megold?

„Az idő mindent megold” – az idő mindent megold?

Ugye, ismerősen cseng az a mondás, hogy az idő mindent megold? Azok, akik épp egy szeretett személy elvesztése miatti nehéz időszakot élnek át, gyakran találkoznak ezzel a biztatásnak szánt mondattal.

Sok helyen is ez az elsőszámú jó tanács: „hagyd, hogy az idő megtegye hatását”. Azonban addig is, amíg az idő telik, a fájdalom hol kevésbé élesen, hol szívszaggatóan, de elkerülhetetlenül jelen van.

A Főnix Központ erre a krízis időszakra igyekszik működő módszereket mutatni, amelyek szinte észrevétlenül az elengedés folyamatát támogatva segíthetnek túljutni a nehéz időszakon.

Valóban olyan nehéz az elengedés, mint azt érezzük?

Az elengedés, mint írtuk, egy folyamat. Az első lépés, amit meg kell tennünk, hogy tudatosítjuk az érzéseinket. Ezzel a kapcsolatunk mibenlétét, a fájdalom-érzet okát fogjuk tudni közelebb hozni.

Ahogy a tanácsadásokon is mondani szoktuk, az ok számtalanféle lehet, a társ elvesztéséből fakadó, a szerepváltozások feldolgozatlansága miatti összezavarodottság érzete épp úgy, mint a hirtelen ránk szakadó egyedül lét-érzése esetleg a ki nem mondott érzések miatti bűntudat is.

A fehér lap módszere segíthet az elengedésben

Vizsgáld meg és próbáld megragadni az okot, ami nehezíti az elengedést! Válaszold meg a következő kérdésünket Önmagadnak. A kérdés megválaszolására előbb hagyj pár percet, hogy elinduljanak a gondolataid és rálelhess az igazi válaszra.

 

Úgy élsz, hogy igyekszel élete minden percét és történését jó előre eltervezni?

Amennyiben ez egyértelműen jellemző Rád, akkor a fájdalom egyik fő hordozója az lehet, hogy a terveid, mint egy kártyavár, hirtelen összeomlottak.

A feloldás lehetősége

Mindent pakolj el az asztalodról, vegyél elő egy tiszta, fehér lapot, majd ceruzával annak bal felső sarkába rajzolj egy jól látható pontot. Egy percig ne tegyél semmit, csak összpontosíts erre a pontra.

A pont, mindig lezár egy mondatot, gondolatot. Jelen helyzetben azonban ez a pont egy élet-tervezési folyamat végét jelenti.

Ezt követően, a pont alá írd le egy mondatban, hogy mit fogsz tenni aznap estig. Ha ezzel megvagy, tudatosítsd magában, hogy máris előrébb léptél az elengedés útján, mi több, dicsérd meg magad, hogy megcsináltad.

Most hagyd a papírt az asztalon és reggel, miután felkeltél, írj rá még egy mondatot azzal kapcsolatban, hogy mit fogsz tenni az új napon.

Mindaddig kövesd ezt a gyakorlatot, amíg úgy érzed, átültetődött a fejedbe a folyamat és immár a gondolataid elindultak az új úton! Az elméd mostantól a további napok, hetek, hónapok, vagyis a jövő tudatos vagy akár tudattalan megtervezése felé irányul.

Ha pedig további kérdéseid vannak, vedd fel a Főnix Központtal itt a kapcsolatot!

Shopping Cart