A színek ezoterikus, spirituális jelentése

A színek, amelyek a mindennapi életünk során körbevesznek minket, befolyásolják aktuális hangulatunkat, érzéseinket és hatással vannak lelki életünkre, lelkivilágunkra is.

Az alapszíneket (piros, sárga és kék) épp úgy az árnyalatuk (a konkrét hullámhosszú szín), telítettségük (élénk vagy fakó), illetve a tónusuk (mennyire sötét vagy világos) szerint érzékeljük, mint a kiegészítő színeket, amelyek az alapszínek keverékéből születnek.

Minden szín másként hat ránk

Telítettségüktől, tónusuktól, árnyalatuktól, vagyis érzékelésüktől függően azonban mind az alapszínek mind a kiegészítő, komplementer színek másképp hathatnak ránk.

Érzékelésüktől függetlenül a színek kultúránkénti szimbolikus jelentése eltérő lehet, ránk gyakorolt pszichikai és élettani hatása azonban a kutatások szerint nagyon is egységesnek és egyértelműnek mutatkozik.

Az ünnepekhez közeledvén érdemes áttekinteni, melyik szín milyen spirituális jelentést hordoz, majd ennek megfelelően választani kézműves ezoterikus karácsonyi ajándékot a Főnix Központ ezoterikus webáruházából!

Mondd meg, milyen színt szeretsz és megmondom, milyen a személyiséged

A kedvelt, előnyben részesített színek (színpreferencia) alapján az adott egyén személyiségjegyeire is lehet következtetni (színasszociáció).

Színasszociációról akkor beszélünk, amikor egy adott szín egyéni tapasztalatok alapján egy adott tárgyhoz vagy fogalomhoz társul a tudatunkban, például; a kék (világos kék) színről az égre, a zöldről a fűre, piros színről (láng-piros) a tűzre, vörösről (borvörös) a vérre, a sárgáról (vagy aranyról) pedig a napfényre asszociálunk és fordítva.

 

 

Néhány kiemelt szín meghatározó tulajdonsága, valamint személyiségünkre gyakorolt hatásuk

A színek erős érzelmi-indulati provokáló jelleggel bírnak, így egy-egy színre adott válaszreakció akár tudatosan vagy tudattalanul, de mindig érzelmileg telített. A csakrák is mind saját színnel bírnak.

A vörös szín a kifelé fordulás színe

Olyan erőteljes energiákat sugároz illetőleg vált ki, mint az impulzív életerő, a magabiztosság, harciasság és az intenzív vágy.

Asszociációja főleg a heves szerelemhez, lobogó tűzhöz, forrósághoz kapcsolódik. Az emberi testre erőteljes stimuláló hatása van, így mélyreható változásokat képes hozni.

Azok, akik szeretik a vörös színt valamilyen kirobbanó energiával rendelkeznek; vitálisak, potensek, szenvedélyesek néha agresszívek, erőszakosak is lehetnek.

A narancssárga szín a boldogságot, a szellemiséget erősíti

Továbbá a művészi energiákat, az Isteni eredetet, valamint a feltétlen bizalmat képviseli és, emiatt az intuíció (megérzés, sugallat) színének is szokták nevezni.

A narancssárga szín kedvelői sokoldalúak, függetlenek, de hajlamosak lehetnek minden elengedésére és könnyelművé, felelőtlené válhatnak.

Az arany szimbolikusan a változás, átalakulás (transzmutáció), valamint a bölcsesség és gazdagság színe

Misztikus értelemben Salamon bölcsességét jelképezi, így a nehezen elérhető tudás és a felismerés, megvilágosodás bölcsességének energiáit hordozza.

Az arany színek kedvelői a kényelemre és az állandóságra törekednek, nem vetik meg a minőségi élvezeteket.

A sárga szín szimbolikus jelentése az áradó fény, valamint jelképe a nap

Az égi energiák és a szellemi erő megtestesítője. Erőteljes energiáját nem lehet figyelmen kívül hagyni, árnyalatai azonban épp úgy közvetíthetnek hideg, távolságtartó, mint meleg, bizalomerősítő energiákat.

A sárga szín a lélek bőségének, a belső értékek kifejeződése is lehet. A sárga színt előnyben részesítőkre jellemző a vidámság és a pozitív életszemlélet valamint nem ritkán a racionális gondolkodás.

A zöld a dúsan burjánzó élet és egészség színe

Mivel alapvetően harmonikus energiákat közvetít, az egyensúly és a lelki nyugalom színe. A zöld színt kedvelő személyek szabad felfogásúak (de nem kicsapongók), barátságos, nyitott személyiségjegyűek, azonban hajlamosak a túlzott reménykedésre.

A zöld szín a növekedés, a termékenység és a bőség színe is, energiája segíti a regenerálódást, a szellemi és lelki gyógyulást.

A kék a lelki béke és a spirituális fejlődés színe

Képileg gyakran a végtelen tengerrel társítjuk, mert nyugodtságot sugároz. Az ölelő éjszaka, óvó védelem és ugyanakkor az eljövendő vég színe is.

Kifejezetten női energiákat hordoz, úgy, mint romantikus érzelmek, hűség és anyai szeretet. A kék szín kedvelői általában távolságtartóak, belső megérzéseikre hallgatnak, bölcsek, együttérzőek, diplomatikusak.

A lila a spirituális út, az elengedés és a gyógyító erők színe

Segíti az átalakulási folyamatokat, hatástalanítja az ártó energiákat. A királyok és az erőteljes felsőbb energiák színe, a titkok, a varázslatok szimbóluma.

Viselője izgalmas, kreatív, összetett személyiség, mély érzelmekkel, akire jellemző az intuíció alapján cselekvés és a magas intelligencia. Negatívumuk lehet a túlzott felsőbbrendűség érzet és a hatalomvágy.

A fekete az a „szín”, ami a mi kultúránkban a gyász és az elmúlás szimbóluma

Erőt, tiszteletet, komolyságot sugároz ugyanakkor az ismeretlent, rejtélyt is társítjuk hozzá. A sötét kitágítja a pupillát, a fekete pedig nyugtatja a szemet, így hatása ideglecsendesítő, segíti az elmélyülést, befelé fordulást, akár a regressziós blokkoldás.

Azonban a fekete egy igen erőteljes szín, azok, akik ezt a színt részesítik előnyben gyakran visszahúzódók, magányosak és nem találják helyüket a világban. A túl sok fekete lehangolhat, érzelmileg passzívvá tehet, általános pszichikai fásultságot, negativitást okozhat.

A fehér, amely magában hordozza együttesen a színskála teljes spektrumát, a tisztasághoz, az ártatlansághoz (szűziességhez), az éteri, szellemi világhoz köthető

Súlytalanságot, kézzel foghatatlanságot, érinthetetlenséget, ünnepiességet sugall. Mint szín elég „frissítően steril”. Lehet erőteljes, fényes, vagy semleges, ami segít a mellé társított szín vagy színek hatását erősíteni.

Az a személy, aki gyakran visel fehéret, egyszerű, egyenes, hűséges, erkölcsös, alapvetően jó szándékú de élete minden területén tökéletességre törekvő ember, magában a sok fehér azonban elkülönülést, lelki kiüresedést okozhat, a tudatban indokolatlan félelmeket generálhat.

A színek és a színek által közvetített energiák tehát befolyással vannak az ember lelki-, pszichikai állapotára és személyiségjegyeire, nem csoda, hogy ma már a lélekgyógyászok is előszeretettel alkalmazzák munkájuk során kiegészítő terápiaként azok különböző hatásait.

A színekkel való tudatos munka során, vagyis, amennyiben valamilyen célzott hatást szeretnénk elérni egy-egy adott szín által, az eredmény elérése érdekében nagyon fontos, hogy egyszerre soha ne alkalmazzunk két hangsúlyos színnél többet.

Shopping Cart