A ragaszkodás hátráltat a fejlődésben – ideje elengedni a múltat!

A ragaszkodás hátráltat a fejlődésben – ideje elengedni a múltat!

Érezted már úgy, hogy a ragaszkodásod olyan erős, hogy az már szinte a másik féltől való függőségnek is nevezhető?

Az, hogy szeretünk közel lenni a szeretteinkhez, a nekünk fontos személyekhez, természetes, ahogy az is, hogy ragaszkodunk ahhoz, aki, ami fontos a számunkra.

Ám ez a közelség-vágy esetenként átfordulhat függőségbe. A különbség olyan, mint szeretni a palacsintát, vagy minden nap palacsintát enni reggel, délben és este is.

Hogyan ismerheted fel, hogy ez már függőség?

Három kérdést megválaszolva magadnak hamar kiderül, hogy jó eséllyel függőség alakult ki benned:

  1. Úgy érzed, hogy levegőt sem tudsz venni nélküle?
  2. Amennyiben az csak lehetséges, minden döntése előtt kikéred a másik véleményét?
  3. Amikor nincs melletted a szeretett személy, hirtelen elhagyatottnak, végtelenül magányosnak és tehetetlennek érzed magát?

Amennyiben igen a válasz, akkor ebben az esetben magának a ragaszkodásnak, a fixált szerepeknek a feloldására kell először koncentrálni, illetőleg a (másiktól) függő helyzetnek az elengedésére.

A feloldás lehetősége

Elsősorban az önbizalmad megerősítése és az egészséges önkép helyreállítása segíthet megadni azokat az alapokat, amelyek elindíthatják Benned az elengedés és elfogadás folyamatát.

Ehhez frissítsd fel a talán már általános iskolából ismert módszert: egy papírra kezdd el felírni egymás alá a saját jó tulajdonságaidat. Ha úgy érzed, ez nehéz, akkor koncentrálj azokra a dolgokra, amiket egyedül, sikerrel elvégzel nap, mint nap, például „mindig időben érek be a munkahelyemre”, „rendben tartom az otthonomat”, vagy „finom spagettit tudok főzni”.

Legyen teljes a listád

Ezt a listát írd mindaddig, amíg már egy ici-pici hely sincs a papíron. Ne aggódj, ha ennek az eléréséhez netán több napra is szükséged van. A fontos az, hogy amikor betelt az oldal, biztosíts magadnak egy nyugodt estét, gyújts meg egy gyertyát és olvasd végig zavartalanul a listád minden egyes leírt szavát.

Tudatosítsd magában, hogy mennyi, de mennyi mindenre vagy képes önállóan, valamint azt is, hogy milyen sok dologra lehetsz még képes saját, pozitív személyiségi jellemzőidből kifolyólag! Ezután vegyél egy mély lélegzetet és a gyertyával együtt fújd el saját bizonytalanságod és függőségeid is.

Ha pedig úgy érzed, ennél sokkal hatékonyabb módszereket szeretnél tanulni, vagy jobban meg akarod érteni a világot és benne magadat, gyere el a Főnix Központ spirituális tanfolyamára, vagy vedd igénybe egyéni tanácsadó szolgáltatásunkat!

 

Shopping Cart