Te elmered hagyni a komfortzónádat?

Te elmered hagyni a komfortzónádat?

“Komfortzóna az, amikor a fotelben ülve kényelmesen eléred a távirányítót anélkül, hogy fel kellene állnod.” /ismeretlen/

A határaink feszegetése új kapukat nyit ki, és szélesíti látóterünket, színesíti életünket. Fejlődünk, tanulunk általa.

És bizony, az élet sokszor rákényszerít, hogy megtegyük. Lényegesen könnyebb, ha van rutinunk benne, és alkalmanként gyakorolunk. Így ha váratlan helyzetben találjuk magunkat, munkahelyet, szakmát, lakást, párkapcsolatot kell váltanunk vagy egy új feladattal, szerepkörrel kell szembenéznünk akkor már bátrabban lépünk. A kényelmi zónánk akkor jelenthet igazán problémát, ha csak azért vagyunk benne, mert félünk a változásoktól. És az sem visz minket előre, ha újra és újra mindig csak ugyanazok az impulzusok érnek. Úgy nem fejlődünk, nem változunk, nem tanulunk, nem haladunk.

Határainak átlépése egy önismereti folyamat. Fontos, hogy legyen helyes az önértékelésünk és tanuljuk meg elfogadni önmagunkat. (Ebben a Főnix központ virtuális Tanoda is segít!)

A sikert és a kudarcot is meg kell élnünk, tudni kell kezelni. Figyelni kell arra, hogy a sikertől ne szálljunk el, a kudarc pedig ne csökkentse az önbizalmunkat. Mert benne van mindkettő. Megeshet, hogy jól sikerül a változás, és szárnyra kelsz, de lehet, hogy másképp, vagy többet kell próbálkozni, mert nem úgy sikerült, ahogyan vártad.

Vedd észre, hogy mindig van más megoldás, vannak új utak és új lehetőségek.

A változások mindig kihívás elé állítanak minket. Stresszt hoznak az életünkbe, ami lehet jó, és rossz is.

Védekezésként inkább a komfortzónánk határain belül maradunk, ahol nem feltétlenül jó nekünk, de legalább kényelmes és nem érnek minket váratlan dolgok. Azt legalább ismerjük. Ez a legkönnyebb, legegyszerűbb megoldás, de az biztos, hogy nem a legjobb, és nem a legelőnyösebb.

Az, hogy kinél hol vannak ezek a határok, nagyon változó. Van, aki könnyebben viseli a szokatlan, és változó helyzeteket, de van, akiből nagymértékű szorongást vált ki, és az is előfordulhat, hogy az illető traumatikusan, fenyegetésként, veszélyeztetésként éli meg őket. Nekik lassabb lépekkel kell haladni, de mindenképp szükséges feszegetni az egyéni határokat!

Természetes, hogy félünk, aggódunk. Ez is az életünk része. Abban viszont különbözünk, hogy mit kezdünk ezzel az érzéssel.
Lehet ez egy jelzés, hogy elérted a komfortzónád határát. Olyan terület közelébe kerültél, ami új, ismeretlen, talán kiszámíthatatlan, nem kontrollálható. Ez jó! Így legalább felismered, hogy hol tartasz. Látod a zóna szélét. A félelmet megélheted inspiráló izgalomként is.

Amikor a félelmed ellenére megteszel valamit, a félelem belső erővé változik, és segít a továbblépésben.

Hagyd el időnként a komfortzónádat! Saját, önszántadból! Hidd el, sokkal könnyebb, mintha kényszerből tennéd!

Írj össze néhány dolgot, amit szeretnél kipróbálni, megtenni, de idáig még nem volt bátorságod. Legyen az bármi. Kisebb, nagyobb, vagy nehezebb feladat. Írd fel, és tegyél meg hetente belőle egyet! Bátran feszegesd a határaid! Kérj segítséget olyanoktól, akik már ismerik azt az utat, amire most rálépni készülsz. Kérj meg valakit, hogy kísérjen el, vagy adjon ötleteket, hogyan csináld.

Legyél nyitott az ismeretlen, vagy az új dolgok megtapasztalására! És légy megértő, türelmes magaddal. Lehet, hogy nem fog elsőre sikerülni, de ne add fel! Annak idején így tanultál meg járni is! Mindig csak egyel több lépést tegyél, mint ami kényelmes. A sportolók is ezt teszik. Mindig épp egy picivel többet. Így lesz az amatőrből profi sportoló, vagy világbajnok.

Az a fontos, hogy gyakorold, tegyél érte, dolgozz rajta folyamatosan és minden nap haladj előre egy kicsit. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy sokszor elég egy pici lépést megtenni az ismeretlen utakon, utána már egyre könnyebb hozzászokni a szokatlanhoz.

„Ha olyat akarsz, amid még soha nem volt, olyat kell csinálj amit még eddig nem csináltál soha.” /ismeretlen/

Segítséget kérhetsz kollégáinktól is itt:  Terapeuták

 

By | 2019-02-16T14:49:17+00:00 február 16th, 2019|