Mikor van szükségünk álomcsapdára?

Mikor van szükségünk álomcsapdára?

Az indiánok egyik mágikus tárgya az álomcsapda. Gyönyörű, kézzel készített tárgyakról van szó. Alapvetően fűzfából készült karikából és ráerősített hálóból áll. De személytől függő az, hogy milyen tárgyak díszelegnek még rajtuk.

Leginkább madártollak díszelegnek rajtuk, amely olyan barátságos külsőt kölcsönöz. Eredetileg kisméretűek voltak, de ahogy egyre népszerűbbek lettek a nem őslakosok körében is. Így a méretük is megnőtt. Nagyon sokan csak esztétikai értékük miatt vásárolják meg őket, anélkül, hogy értenék milyen spirituális hiedelem áll mögöttük. Mára már szinte minden indián törzs kultúrájában megtalálható az álomcsapda és a benne való hit.

Tradicionálisan a szülők készítették ezeket a tárgyakat gyermekeik számára. Amikor elkészültek vele, felakasztották a gyermekeik ágya fölé, mert úgy hitték megvédi majd őket a rémálmoktól. Ezek a csodálatos tárgyak a gyerekek felnőtt koráig ágyuk fölött lógtak. Ez azt is jelentette, hogy a fűzfa és a szarvas ín, amiből készült tönkre ment, kiszáradt. Úgy tartották, hogy az álmok megragadnak a csapdában. A jó álmok a csapda aljára erősített madártollakon keresztül leereszkednek az alvó gyermekhez. Míg a rossz álmok megragadnak a hálóban, ahonnan végül teljesen el is fognak tűnni. De volt olyan törzs is, aki kicsit másképp értelmezte ezt az egész folyamatot. Úgy gondolták, hogy a csapda közepén lévő lyukon keresztül távoznak, a hálóban pedig csak a jó álmok ragadnak meg. Ráadásul még ötvözték egy kis történettel az álomcsapda mítoszát.

Egy spirituális vezetőnek, akit Lakotnak hívtak, látomása volt egy bölcsről. A látomásban mindketten pókalakban voltak. Majd elkezdett egy nyírfa karikába hálót fonni, kívülről befelé haladva. Ahogy szőtt az élet szakaszairól beszélt: csecsemőkorról, gyerekkórról és felnőtt kórról. Amikor befejezte a hálót, elmagyarázta, hogy az álomcsapda egy tökéletes kör volt, egy lyukkal a közepén. A jó álmok beleragadnak a hálóba, a rosszak pedig távoznak a lyukon keresztül. Manapság teljesen minden meg van változva, ahogyan az álomcsapda készítése is.

Mára már fából készítik, amely nem feltétlenül nyír, vagy pedig fémdrótból készül. Majd a vázat bőrrel is bevonják, hogy jobban védjék, és minél tovább tartson, a hálót pedig közönséges damilból fűzik. Rengeteg méretben kaphatóak. Az egészen kicsitől a hatalmasig, amely akár a teljes falat is beborítja. Ezeket a csodálatos tárgyakat az alvóhelyhez közel kell felakasztani. Akár az ágy végére, vagy a fala alkalmas helyet könnyen találhatsz. Amikor úgy érzi az ember, hogy az álmai túlságosan intenzívek, időszakosan megszabadulhatsz tőlük teljesen.

A legtöbben csak azért vásárolják meg ezeket a tárgyakat, hogy díszelegjenek az otthonukban. De nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy az álomcsapdák álmaink kulcsai. A nem megfelelő használat, akár bajt is okozhat. Érdemes vásárolnunk álomcsapdát otthonunkba leginkább akkor, amikor rossz álmok gyötörnek, és úgy érzed, nem tudsz megszabadulni tőlük. De akár akkor is, amikor kisgyerek van a házban, a kis ágya fölé fel lehet akasztani így nem fogják majd rémálmok gyötörni. Egy érdekes tárgy, amely megszabadíthat a rémálmokról, hiszen mi a legfontosabb, ha nem az, hogy pihentető és nyugodt legyen az álmunk. Ha jó az alvás, akkor nappal sokkal magabiztosabban, könnyedebben végezheted a teendőidet. Tegyél meg mindent azért, hogy egy biztonságos környezetben élj, ahol magabiztosan és fáradságmentesen tevékenykedhetsz. Ha úgy érzed, baj van, akkor vásárolj te is egy álomcsapdát!

(Forrás: delina.hu)

2019-02-16T12:02:46+00:00